כל מי שרוכש רכב חדש חייב לדעת שיש כמה ביטוחים שכדאי לרכוש בטרם מתחילים לנהוג. חלק מהביטוחים הם ביטוחי חובה (למשל ביטוח חובה לרכב) וחלק מהביטוחים הם ביטוחי רשות – לשיקול דעתו של הנהג (למשל ביטוח מקיף). ישנם כמובן גם ביטוחים נוספים או תוספות של כיסויים לביטוחים המרכזיים. חשוב מאוד לבצע מערכת שיקולים מושכלת על מנת שתוכלו להחליט איזה ביטוח מתאים לרכב שלכם וכמה כדאי להשקיע בו. כאשר תגיעו למוסך מורשה לאחר תאונה או נזק שנגרם לרכב – כדאי מאוד שיהיה לכם ביטוח שיסייע לכם לכסות את עלות התיקונים. עוד על ביטוחים חשובים לרכב בכתבה הבאה.
כאשר רוכשים רכב חדש (או ישן) אסור בתכלית האיסור לנהוג בו ללא ביטוח חובה, אשר כשמו כן הוא – חובה לרכוש אותו! על פי החוק, אסור לנהוג ברכב ללא ביטוח חובה אשר מכסה אתכם במקרה שנפגעתם בתאונה ונגרמו לכם נזקי גוף. חשוב לציין כי ביטוח חובה מכסה אך ורק נזקי גוף ולא נזקים שנגרמים לרכב. אם פגעתם במישהו אחר בתאונה, חשוב שיהיה לכם ביטוח צד ג' אשר יכסה אתכם מפני מכסה נזקים שנגרמו לרכוש של צד שלישי. כמובן שהמחיר של ביטוח החובה משתנה בהתאם למספר פרמטרים מרכזיים כגון סוג הרכב, שנת הייצור של הרכב, נפח המנוע, ופרמטרים נוספים כגון
אביזרי ההגנה שיש ברכב ועוד. כמובן שגם לנתוני הנהג יש השפעה וככל שלנהג יש פחות תאונות בעברו כך עלות הביטוח תרד. נהג ותיק ומנוסה שמעולם לא היה מעורב בתאונה ישלם מין הסתם פחות מנהגים חסרי ניסיון או שהיו מעורבים בתאונות רבות.
לגבי ביטוח החובה אין כל התלבטות מכיוון שהוא חובה, אך נהגים רבים מתלבטים בנוגע לרכישת הביטוח המקיף. ביטוח זה כולל כיסויים לנזקים שנגרמים לרכב שלכם בהתאם למפורט בפוליסת הביטוח. למשל – אם גנבו לכם את הרכב ויש לכם ביטוח מקיף, תקבלו את רוב עלות הרכב בחזרה (בביטוחים מקיפים רבים יש גם רכיב של השתתפות עצמית). ביטוח מקיף כולל גם כיסויים למקרים של פריצה לרכב וגניבה מתוך הרכב, אובדן מלא של הרכב במקרה של תאונה, כיסוי מפני שריפות, שיטפונות ומפגעי טבע נוספים וגם כיסויים רבים הנחשבים לכיסויי צד ג'. אלה הם הכיסויים הסטנדרטיים שיש ברוב הביטוחים המקיפים אך כל נהג שרוצה לישון ממש בשקט בלילה, יכול להוסיף כיסויים נוספים כגון ביטוח שמשות (למקרה שהשמשות ברכב נפגעו), ביטוח גרירה וחילוץ, שירות אספקת דלק או החלפת גלגל ועוד. כמובן שכל כיסוי נוסף מייקר את הביטוח ולכן כדאי לרכוש רק כיסויים שיש לכם צורך בהם. בנוסף, כדאי לוודא את הגובה של ההשתתפות העצמית ולהחליט אם רוכשים ביטוח הכולל השתתפות עצמית או ביטוח (יקר יותר) שלא כולל השתתפות עצמית.
בשלב זה של המאמר נותר עוד היבט מרכזי אחד נוסף. ישנם מצבים שבהם נהג הרכב פוגע ברכוש של אדם אחר. הרכוש הזה יכול להיות פעוט או זניח (כדור שעף לכביש, למשל) אבל הוא יכול להיות יקר ואפילו יקר מאוד. נסו לשער מה קורה למי שלא ביטח את רכבו (בשל העובדה שהוא ישן וערכו נמוך, למשל) ופגע ברכב יוקרה ברגע של חוסר תשומת לב. במצב כזה יידרש הנהג הפוגע לשלם את שווי הנזק שיכול בקלות להגיע לעשרות ואפילו למאות אלפי שקלים. במצב כזה, כיסוי צד ג' יוכל לתת מענה מתאים. מובן שבין פגיעה בכדור לבין פגיעה ברכב יוקרה יש הרבה מצבי ביניים וגם על כך מספק הביטוח את הפתרון הנכון.
לסיכום, כל מי שרוכש רכב חדש ורוצה להיות בטוח שבמקרה של נזק לנהג, לנוסעים ברכב או לצד שלישי יהיה כיסוי- חייב לרכוש ביטוח חובה וביטוח צד ג'. אם אתם רוצים גם לקבל החזר על נזקים שנגרמו לרכב שלכם או לחפצים בתוכו – שיקלו בכובד ראש רכישת ביטוח מקיף. מומלץ מאוד לבצע סקר שוק מקיף לפני שרוכשים כל סוג של ביטוח לרכב מכיוון שהתחרות בתחום הביטוחים היא גדולה מאוד וניתן בהחלט להוזיל עלויות באמצעות השוואת מחירים.